Kinoa-kikerherne hamburger



kinoa-kikerherne burger

Hamburger ei ole “rämpstoit”, kui see on tehtud tervislikust toorainest!

Kikerherned on kindlasti üks populaarseimaid taimse kotleti koostisosasid mille juurde võib lisada väga palju erinevaid komponente. Meie üks viimase aja lemmik kooslusi on kikerherned ja punane kinoa.

Kinoa on tuntud supertoit Lõuna-Ameerikast, kus seda on kasutatud juba üle 5000 aasta. Kinoas on märkimisväärselt valku, aminohappeid, kaltsiumi, rauda, fosfori ning E ja B-rühma vitamiine.

Kikerherned ei jää oma vanuselt sugugi kinoale alla, olleks üks vanimaid kaunviljakultuure kogu maailmas. Vanimad jäljed on umbes 7500 aastat tagasi Lähis-Idast. Kikerhernestes on palju kiudaineid, proteiini, rauda, magneesiumi, kaltsiumi, foolhapet, tsinki, kaaliumi, vaske ja B-rühma vitamiine.

Kuklid on kindlasti see osa mille tervislikkuse üle võiks pikemalt diskuteerida. Valgest nisujahust pätsid ei kutsu enam ammu ei oma maitse ega ka koostisosade poolest. Täistera rukki vm. jahust kuklite valik on poodides juba päris hea ning alati on variant kuklid ka ise teha, kui on rohkem aega. Kuna me ei ole suured teraviljatoodete sööjad ise, siis tihti lähevad enamus kotletid taldrikule lihtsalt koos ohtra värske salatiga ja kastmega. Palju mugavam süüa ka.

Koostisosad:

  • Kinoa-kikerherne kotletid
  • 250 grammi keedetud ja kurnatud kikerherneid (umbes üks 400 grammine purk)
  • 2 dl keedetud kinoad (kasutasin punast kinoad)
  • 2 spl tatra või riisijahu
  • 1 tl kurkumi
  • 1 tl paprika pulbrit
  • 2-3 spl oliiviõli
  • 1 tl linaseemne jahu
  • 1-2 spl tükeldatud peterselli
  • näpuotsaga soola ja pipart

  Kogus: 6-8 kotletti

  • India pähkli majonees
  • 100 grammi india pähkleid (leotatud 2-3 tundi)
  • 2-3 spl oliiviõli
  • 3 spl vett
  • 3 spl sidrunimahla
  • näpuotsaga küüslaugu pulbrit, soola ja pipart

Valmistamine:

 1

Sega käsitsi (või aeglasel reziimil köögikombainis, et mass liiga kreemjaks ei läheks) kõik kotleti koostisosad. Mass peaks jääma piisavalt paks, et sellest saaks vormida paksud kotletid. Liiga õhukesed kipuvad väga kergelt lagunema.

 2

Küpseta ahjus 180 kraadi juures 25-30 minutit. Kui soovid krõbedamaid, siis võid enne ahju panekut kotlette mõlemalt poolt ka kiirelt praadida.

 3

India pähkli majoneesi valmistamiseks lisa kõik koostisosad blenderisse või köögikombaini ning töötle kuni saad kreemja massi. Kui mass tuleb liiga paks lisa natukene vett.

 4
Burgeri vahele läks lisaks kotletile ja majoneesile veel salatit, sibulat, kurki ning tomatit.

Head isu!



Kirjutas: - 28.05.2015






Lisa kommentaar (Sinu email ei jää teistele näha):


Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*





Ole esimene, kes kuuleb uutest toodetest, retseptidest ja blogipostitustest

Liitu uudiskirjaga: